Att föra en diskussion framåt i fysik

Liked!

Att föra en diskussion framåt är ett av kunskapskraven i fysik för årskurs 9. Men den här metoden kan du ha användning av i alla möjliga sammanhang där du diskuterar, både i skolan och på fritiden. Här är några saker du kan tänka på när du vill föra en diskussion framåt:

 • Sätt dig in i ämnet
 • Använd relevanta begrepp och ställ frågor
 • Lyssna på och bekräfta varandra
 • Fortsätt utveckla det någon sagt genom att ställa frågor eller argumentera för eller emot
 • Lägg till fakta och dra slutsatser
 • För in nya perspektiv som problematiserar och påverkar dina slutsatser

I filmen ser du exempel på hur en kan använda sig av de här punkterna för att fördjupa en diskussion om energi och hållbar utveckling. Metoden hjälper dig att ”använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i fysik har betydelse”, som det står i kursplanen att du ska lära dig.

Att föra en diskussion framåt genom att bredda och fördjupa är ett av flera kunskapskrav i fysik för årskurs 9, men det finns också med i ämnena:

 • Biologi, kemi, teknik
 • Matematik
 • Svenska

10 Comments

 • Jeanette Frostemark 4 år sen

  Hej!
  Verkar vara ett bra material – men varför är inte filmerna textade, så att många fler elever och personer kan få ta del av innehållet. Det tycker jag absolut ni ska ändra på – texta filmerna!

 • orkaplugga 4 år sen

  Hej Jeanette! Tack för din kommentar! Vad gäller textningen så är det på gång! Exakt när kan jag inte säga i dagsläget, men det kommer att göras. Tack att du hörde av dig! Bästa hej, Mette

 • Karolina Broman 4 år sen

  Hej!
  Tack för en intressant film. Som kemilärare hoppas jag att ni kan ändra på den miss som finns 1.20 in i filmen, där koldioxid betecknas med CO2 (upphöjd 2:a i stället för nedsänkt). Rätt viktigt när man vet vad siffror som är upphöjda och nedsänkta står för.
  Med vänlig hälsning, Karolina

 • orkaplugga 4 år sen

  Hej Karolina! Tack för din kommentar. Vilken miss… Vi ber om ursäkt för det! Tyvärr kan vi inte ändra på det nu så vi får ta det med oss och göra rätt nästa gång. Stor tack att du hörde av dig. Bästa hälsningar /Mette på Orka plugga-redaktionen

Kommentera