Nyanserade resonemang och komplexa samband i samhällskunskap

Att resonera innebär att du utvecklar dina tankar eller åsikter om någonting. Att beskriva komplexa samband gör du genom att förklara hur olika faktorer hänger ihop. Så hur kan en göra det här rent praktiskt? Jo, så här:

 • Ta reda på relevanta begrepp
 • Hitta faktorer som på olika sätt påverkar ämnet du ska prata om
 • Ge konkreta exempel
 • Problematisera genom att ta in olika perspektiv
 • Beskriv samband genom att visa hur dina argument och exempel hänger ihop

I filmen kan du följa några elever som utgår från den här listan när de ska diskutera opinionsbildning. Metoden hjälper dig att ”uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv”, som det står i kursplanen att du ska lära dig.

Att föra nyanserade resonemang och beskriva komplexa samband är ett av flera kunskapskrav i samhällskunskap för årskurs 9, men det finns även i ämnena:

 • Geografi, historia, religion
 • Biologi, fysik, kemi
 • Bild

8 Comments

 • Rudy Andersson 2 år sen

  Personligen tycker jag inte att det kan kopplas till makt om man har manga följare. Eftersom på nätet känner man INGEN, förutom om det finns webcam och mikrofoner mellan två personer. En graf och en siffra blir hög kan inte endast själv känna till och bevisa följarnas åsikter. En förbättring kan både vara egenintresse och ett samtycke om någonting. Det finns alltid minoriteter som står i opinion mot majoritetens förbättringar, på respektive personåsikter mellan människor som är i majoritet och minoritet och det är det som tycker jag är samhället.
  Om vi drar ner på människors krav på personer med kändisskap så blir avklätt och mänskligt.

 • Rudy Andersson 2 år sen

  Biluthyrning bland hyres och bostadsbolagen.
  Jag har valt att resonera om bostadsföretag som köper in en lagom mängd bilar och där hyresgästerna och bostadgästerna bokar in sig på bilen och har den som gemensam hyrbil ”grannemellanbil”.
  Först och främst har olika människor olika boendesituationer, det kan vara olika hyresrätter och bostadsrätter och människor kan vara med i olika bostadsrättsföreningar i storstäderna uppräknat i okronologisk ordning där bilcoperativ finns Stockholm Malmö, Örebro,Varberg, Göteborg och Gävle men det finns ju också i större och mindre förorter Som Hisingen, Bagaregården,Bergsjön,Björkhagen, Sunbuberg, Söder. och på landsbygden kan det finnas nåpgon enstaka som i Österfärnebo. Människor bokar in sig på all möjliga evenemang som kanske på 14 mil från lägeheten, eller handla 40 fiskblock till en kommande gårdsfest, hämta och lämna på flygplatsen. Människor vill kunna ha n varml en på vinterhalvåret.

  Saker som påverkar bilcoperativens geografiska utveckling:
  1:Det kanske viktigaste är ju bilen i detta fallet Volvon, Tyotan eller Forden och skicket på denna bil vilket bilmärke det än gäller.
  2:Hur stora kostnader som hyresgästföreningen, bostadsbolaget, bostadsrättsföreningen kan lägga på (leasing)(verkstaden blir primär ägare av bilen den sekundära ägaren hyresvärden) eller om hyresvärden köper bilen själv från närliggande privata biltillverkare i SEK kr kostnader.
  3: Bilens underhåll dvs när lämnas bilen in för sevice och besiktning av vem, samt när får bilen tillgång till reservdelar från bilverkstaden ex. Volvo, och försäkringar så som bilverkstaden, ex. folksam, samt priser på alltsammans.
  4:Ett lättläst, lätthanterligt och flexibelt bokningssystem samt kundservice på svenska eller engelska och där hyresvärden sätter deadlines på hyrningen så som veckovis, dagsvis eller kvällsvis.
  Exempel på bilcoperativ:
  Halmstad bilpool har funnits i drygt 15 år, och en fördel med Halmstads bilpool är att deras egna medlemmar använder bilen mer än vanlig Halmstadsbo kör bilen överlag. Kostnader som bilen får del mellan medlemmar. Halmstad säger sig ha fått en genuin kamratskap bland medlemmarna. När bilarna utnyttjas dåligt av medlemmarna rostar de och kostar pengar. Först till kvarn kan vara ett problem.
  Stockholms bilpool: Biarna står utplacerade i olika delar av statskärnan. Prislappen här är runt 30kr per timma. Här är medlemmarna med i styrelsen samt uppdaterar hemsidan och bilen.

  Problematisering:
  Människor kommer alltid i perioder att vilja träffa kändisar samtidigt.
  kan inträffa och då måste man lämna in ansökan till försäkringsbolaget och lämna bilen till rep.
  Fördelar: Man kör inte bil i onödan:
  Miljövänligere bilar gör att avgasutsläppen blir mindre?
  Mindre traffik på gatorna?
  Mer utrymmen i garagen?
  Föreningar i samhället?
  Socialisering bland kulturer?

  Källor: Gröna bilister hemsida på sökning. Deras länkar.
  Källkritik: Halmstads och Stockholms bilpools hemsidor visar inte uthyrningskapaciteten i dagsläget.
  Skriven av Rudy Andersson
  Datum 20160901

Kommentera