Att utveckla ett resonemang i svenska

Liked!

Att resonera om något innebär att du fördjupar din åsikt genom att förklara hur du kom fram till den. Det här är något som du har stor användning av att kunna i skolan, men också på fritiden när du ska argumentera för något eller förklara varför du tycker som du gör. Du kan utveckla ett resonemang genom att:

 • Förklara varför
 • Ge konkreta exempel
 • Problematisera med olika perspektiv
 • Generalisera
 • Fördjupa med frågor

I filmen ser du hur en kan använda punkterna genom ett exempel där en elev ska göra en bokanalys. Metoden hjälper dig att ”utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier”, som det står i kursplanen att du ska lära dig.

Att föra utvecklade resonemang är ett av flera kunskapskrav i svenska för årskurs 9, men det finns också med i ämnena:

 • Samhällskunskap, geografi, historia, religion
 • Matematik
 • Biologi, fysik, kemi, teknik
 • Bild, musik, slöjd
 • Hemkunskap, idrott och hälsa

73 Comments

 • Linnea 4 år sen

  Hej!
  Jag har precis sett filmen här ovan och tänkte återberätta kort vad jag har lärt mig.
  Filmen jag såg handlade om att resonera, och varför jag har nytta av det. När en resonerar pratar personen om olika påståenden, men blandar in ens åsikter och en förklarar varför en tycker som en gör. Att resonera är en viktig sak att kunna då man kan använda detta inte bara i skolan utan även när man ska berätta vad man tyckte om till exempel en film eller en bok för en kompis. Resonerar gör vi i nästan alla ämnen, då de flesta texter vi skriver eller samtal vi för innehåller resonemang.
  När du resonerar bör du tänka på att alltid förklara varför. Om du säger ett påstående, som att du tycker något, förklara varför du tycker som du gör. Det är bra att tänka på att använda visa ord för att stärka resonemangen, ord som till exempel, ”eftersom”, ”dessutom” och ”därför att”. Det kan också vara bra att se sina resonemang från olika perspektiv, och där kan du använder ord som ”å ena/andra sidan” och ”för det första/andra”.
  Filmen tyckte jag var helt okej. Den var bra eftersom att den var välutvecklad och de beskrev resonemang tydligt, och själva filmen var välgjord. Man märkte att det var proffsigt gjord eftersom den både hade fakta, som läroplanen, men de resonerade också varför man ska resonera. Den förmedlade bra fakta och fick fram den bra, då den både hade en talande röst, bilder och text. Däremot tyckte jag inte filmen var så rolig att se, då det för det första är en läxa (jag hade hellre sett en bra komedi just nu), och för det andra är ämnet för mig inte så kul att jobba med. Det är ganska uttjatat sen länge och därför var den tråkig.
  I helhet var filmen alltså okej, för jag lärde mig ju ändå budskapet i filmen. Jag lärde mig varför och hur jag ska resonera, vilket förhoppningsvis kommer hjälpa mig i framtida arbeten!

  /Linnea 9A

 • Anneli 4 år sen

  Hej! Jag önskar att prenumerera på nya inlägg :-) // Anneli N

 • Anneli Nilsson 4 år sen

  Hej! Jag vill prenumerera på nya inlägg :-) // Anneli N

 • orkaplugga 4 år sen

  Hej Linnea! Vad roligt att du sett filmen! Och tack att du tog dig tid att dela med dig av dina tankar! Trots att du hellre ville se en komedi igår!! Hoppas att du kommer känna att du har nytta av tipsen både i framtida skolarbeten och i andra sammanhang. För de är himla bra att kunna, på många olika sätt. Hör gärna av dig igen och berätta om du använder dig av dem! Det skulle vara jätteroligt att höra om. Bästa hej, hälsar Mette på Orka plugga-redaktionen

 • orkaplugga 4 år sen

  Hej Anneli! Absolut! Vad roligt att du vill prenumerera. Vi lägger till dig i listan! Bästa hej /Mette

 • keth 4 år sen

  Toppen sida! Önskar också prenumerera.

 • orkaplugga 4 år sen

  Hej Keth! Vad roligt att du gillar sidan! Vi lägger till dig som prenumerant! Allt gott hälsar Mette på Orka plugga-redaktionen

 • Mats 4 år sen

  Var sitter ”prenumerera-knappen”?
  Vill också ta del av klokskaperna! :)

 • orkaplugga 4 år sen

  Hej Mats! Ledsen för sent svar! Har varit sjukdom här på redaktionen. Prenumerera-knappen lider av buggar och försvinner titt som tätt. Jag lägger till dig manuellt :) Allt gott! Mette, redaktör

 • Cia 3 år sen

  jag vill oxå prenumerera. Tydliga och bra filmer. Tack

 • Annica 3 år sen

  Hej,

  Jag vill också gärna prenumerera!
  Tack på förhand.

 • Mimmi Thormé 3 år sen

  Hej!
  Jag skulle också vilja prenumerera! Tack!

 • jag har sett också den filmen det är jätte bra för att visa oss att hur ska välja få betik

 • Rim Hussein 3 år sen

  Hej!
  Jag har omtenta (uppsatsen) tissus på tisdag och jag behöver mer förklaring hur man skriver en resonerande text på olika perspektiv :(

 • ah vad roligt, du kemomr alska den! tank bara pa att storlekarna ar ganska stora, jag har XXS i min och ar ju vanligtvis XS/S. jag minns inte alls for jag bestallde min nar jag var utomlands men har for mig att den kom bara nan vecka efter kanske. inte for lang tid alltsa!

 • ahh, tacktacktack! beste4llde den i fraegds och sitter och ve4ntar pe5 den hela tiden. te4nkte bara kolla hur le5ng tid det tog innan du fick din? tog det f6verdrivet le5ng tid?

 • hejsan! jag betalade bara aegvftin online (alltse5 ingen efterkostnad) och har ff6r mig att den e4r runt 500+ de4r. skitbra leverans man fick den snyggt inpackad med galge ockse5!

 • clexa 3 år sen

  kostar det at prennumenera?

 • Christin Karlsson 3 år sen

  Hej,
  vilken bra film om att utveckla sitt resonemang. Jag vill väldigt gärna prenumerera. Tack!

Kommentera