Fria fantasier blev inte speciellt samiska

Sameskolan i Gällivare

Vad händer när man släpper fantasin fri hos samiska barn? Blir deras berättelser väldigt samiska?

Svaret är nej. Inte speciellt.

Det där var jag väldigt nyfiken på när jag och min samiske medproducent Per Jonas Partapuoli anlände till Sameskolan i Gällivare för att genomföra berättarverkstäder under tre dagar. Vi inledde med årkurs 5-6 som består av 14 elever. Målet var att få fram skelettet till tre berättelser från klassen.

Vi använde oss av magiska tärningar och slumpen för att få fram berättelsernas byggstenar – huvudperson, bästa kompis, högsta önskan, största rädsla och plats. Vilket innebar att eleverna fick komma med förslag på tänkbar huvudperson. När vi fått fram sex förslag lät vi de magiska tärningarna avgöra vem eller vad som skulle bli berättelsens huvudkaraktär. På samma sätt jobbade vi vidare med de andra byggbitarna. Och till slut hade vi fått fram alla byggbitar till tre berättelser. Klassen delades i tre grupper som fick ansvar för varsin berättelse.

Hur samiskt blev det då? Inte mycket. Så här blev det:

  1. KATTEN SENAP OCH BÄSTA KOMPISEN, DET BEGAGNADE TOAPAPPERET SVEN.  Katten är allergisk mot senap. Toapapperet är rädd för att bli använd och nerspolad. Dom drömmer om att uppträda/sjunga tillsammans på Idol i TV. När berättelsen börjar är de på McDonalds.
  2. BJÖRN GUSTAVSSON (är en hon) OCH BÄSTA KOMPISEN OBAMA-OSAMA som drömmer om att mörda presidenter, är rädda för Gurksallad och befinner sig på Dreamhack. Björn, 65,  är en riktigt looser, allt hon gör misslyckas.
  3. PENNAN MATS-PER, SOM ÄR TRUBBIG MEN BRA PÅ ATT SKRIVA OCH BÄSTA KOMPISEN PEWDIEPIE som är rädda för Broccoli. Deras högsta önskan är att få barn och när berättelsen börjar befinner de sig i sängen.

Grupperna jobbade var för sig en stund för att utveckla sina berättelser på papper. Nu tar Per Jonas Partapuoli över och jobbar fram första utkast till radiomanus. Barnen får ta del av manusutkasten, komma med synpunkter och hjälpa till att utveckla. Före sommarlovet ska manus vara klara enligt planen.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>