Kossor som rider på hästar och flygande svarta grisar

Klass F-2, Sameskolan Gällivare

Radioskrivarklubben avslutade idag de samiska berättarverkstäderna på Sameskolan i Gällivare. Sist ut var eleverna i klass F-2, som är totalt 16 barn, och resultatet blev minst sagt fantasifyllt:

  • ROSA PANTERN som är ovän med en varg och bra på att klättra i träd. Gillar att bita sönder saker, är rädd för en badanka och simmar mycket bra. KOMPISEN är en talande dörr, SNÄLLA DÖRREN, som kan prata och har en värdefull diamant som vargen väldigt gärna vill ha. Dessutom sitter en apelsin på dörren som hela tiden säger ”Hej Apple”. Rosa Panterns och Snälla Dörrens STÖRSTA RÄDSLA är en MARSHMALLOW som skriker så jättehögt att trumhinnor kan spricka. De bor två mil söder om London och deras HÖGSTA ÖNSKAN att flytta till Turkiet.
  • Den talande klockan KLOCKAN NIO som hela tiden skriker ut tiden är rädd för en sten som är hård som pansar och skräms. BÄSTA KOMPISEN är GRISEN BERT som är svart, kan flyga, pruttar mycket och har långt krulligt hår. När den pruttar svimmar oftast Klockan Nio. De bor i Kina och deras STÖRSTA RÄDSLA är en EKORRE som är knallröd och köttätande med vampyrtänder. Deras HÖGSTA ÖNSKAN är att flytta till Medelhavet och jaga hajar.
  • HETTA är en kossa som spelar fotboll, gillar bananer och brukar rida på en häst. Den har bara ett öra så den hör lite dåligt. BÄSTA KOMPISEN är MUSEN MYRA är jättesnabb, snabbare än blixten. Musen är väldigt kittlig och den brukar rida på en myra som är stark och snabb. De bor i Afrika och HÖGSTA ÖNSKAN är att flytta till Banane-Land. DEN STÖRSTA RÄDSLAN är en sur delfin som kan bitas.
  • GRODAN URBAN är vansinnigt ful, tjock och fet. Jobbar som spion, är köttätande, orange och giftig. Tycker inte om sig själv – vill bli bli tjej och rosa. BÄSTA KOMPISEN är FISKEN LAX är stor som en haj men ändå liten. Den kan ändra storlek. Har stora tänder upp och små nere. Lax fiser i vattnet när den blir nervös. Då bildas farliga gasbomber. GRODAN URBAN bär kompisen LAX i en stor glasskål. De bor i URBANLAND och deras STÖRSTA RÄDSLA är den farliga JÄTTERÄKAN, som pruttar.

Sammanfattningsvis måste Radioskrivarklubbens skrivarverkstäder på Sameskolan i Gällivare betraktas som mycket lyckade. 41 elever har producerat inledningar till tio berättelser som ska utvecklas till musikaliska radioäventyr. Det är bra jobbat. Under några veckor ska barnen utveckla sina berättelserna, hitta på sångtexter och rita bilder.

Frågan som vi diskuterar – skulle berättelserna blivit mer samiska om berättarverkstäderna genomförts på samiska? Svaret är troligen ja. Något att ta med sig till utvärderingen av projektet.

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>