I huvudet på en jurymedlem i Webbstjärnan

Rekord i antal tävlingsbidrag och väldigt många fantastiska webbsidor att sätta sig in i inför jurymötet, som ägde rum på .SE/ Webbstjärnan den 1 april tidigare i år. Det tog flera dagar av förberedelse och en hel dag + övertid med juryöverläggningar för att utse vinnarna i de respektive klasserna (sedan skulle vi dessutom fotograferas i ett kallt parkeringshus, men det är en annan historia). Det var med andra ord ett svårt uppdrag vi i juryn hade. Men, det var också fantastiskt lärorikt! Juryn var oftast enig (och ibland oenig), men inget bidrag diskuterades utan att vi (i alla fall jag) fick nya perspektiv på dem i relation till elevernas lärande. Tack för att jag fick delta i juryarbetet!

Vinnare av Webbstjärnans stora pris och 20.000:- gick till Voxnadalens Fyror, en temablogg om filmproduktion och ett samarbete mellan elever och lärare från inte mindre än sju olika skolor. Snacka om att lärarna här tar det kollegiala lärandet på allvar och även involverar eleverna i det. Det här vill jag (och övriga juryn) se mer av, på fler ställen, i fler ämnen och i olika stadier. Att använda webben som samarbetsportal för att lära tillsammans och krympa avstånd, är inte det hela grejen?!

Lista på alla vinnare i Webbstjärnan 2015!

I hård konkurrens blev en av mina personliga favoriter utan pallplacering. Därför vill jag rekommendera alla att läsa dikterna på Avgöra.se, många små pärlor som både glädjer och förskräcker.

Nu är jag precis hemkommen till UR igen efter en energisk prisutdelning på Rival i Stockholm. Ser redan fram emot nästa års tävling, då ”något förändrad men ändå likadan,” enligt Kristina Alexandersson. Vill du bli påmind om när Webbstjärnan startar i höst kan du anmäla dig här.


I UR-hjärtat värmer det självklart också att klass 8b på Framtidskompassen, 3:a i kategorin år 7-9, pratar Orka plugga från scenen. Och att Edboskolan, trots en tredjeplats i kategorin år 4-6 för webbsidan Cultural Exchange – People in Europe, även i detta forum fortsätter sitt outtröttliga kampanjande för att få till en tredje säsong av Geografens testamente.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *